
Tornada pojawiają się stadami
17 października 2014, 13:35Amerykańscy meteorolodzy ostrzegają, że na terenie USA tornada coraz częściej pojawiają się grupami, a coraz rzadziej występują jako izolowane zjawiska. Wyniki badań obejmujących okres ostatnich 60 lat ukazały się właśnie w piśmie Science.

Słodkie napoje skracają telomery?
17 października 2014, 12:13Picie słodkich napojów wiąże się ze starzeniem komórek. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zauważyli, że telomery (ochronne sekwencje z nukleotydów, które zabezpieczają przed "przycinaniem" chromosomów po ich podwojeniu w czasie podziału komórki) białych krwinek ludzi pijących więcej słodkich napojów są krótsze.

Magnetoopór bez granic
13 października 2014, 09:18Mazhar Ali, student z Princeton University, przez pięć lat swojej uczelnianej kariery badał nadprzewodniki. Niedawno wziął na warsztat ditellurek wolframu (WTe2) i dokonał zdumiewającego odkrycia.

Bezkofeinowa kawa również dobra dla wątroby
10 października 2014, 13:17Bez względu na zawartość kofeiny, kawa obniża poziom enzymów wątrobowych.

Czarna dziura żarłoczna jak żadna inna
9 października 2014, 06:09Astronomowie odkryli czarną dziurę, która pochłania gaz z pobliskiej gwiazdy w tempie 10-krotnie szybszym niż dotychczas sądzono, że jest to w ogóle możliwe. Czarna dziura P13 leży na skraju galaktyki NGC7793, znajduje się zatem w odległości 12 milionów lat świetlnych od Ziemi.

Zakończono budowę eksperymentu NOvA
7 października 2014, 13:03Po pięciu latach pracy amerykański Departament Energii ogłosił powstanie najpotężniejszego w USA i najdłuższego na świecie eksperymentu do badania neutrin. Sukces jest tym większy, że – w przeciwieństwie do olbrzymiej części wielkich projektów realizowanych z budżetu państwa – NOvA został zakończony w terminie i wydano nań mniej pieniędzy niż przewidziano w budżecie.

Zidentyfikowano kolejne kancerogeny
6 października 2014, 11:35Do listy kancerogenów prowadzonej przez amerykański Departament Zdrowia dodano cztery nowe substancje. To związki chemiczne używane w przemyśle.

Niedoszacowana półkula południowa
6 października 2014, 05:46Naukowcy z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) obawiają się, że dotychczas niedoszacowywano tempa ocieplania się Ziemi. Uczeni porównali dane z pomiarów bezpośrednich z pomiarami satelitarnymi oraz modelami klimatycznymi i doszli do wniosku, że półkula południowa pochłania dwukrotnie więcej ciepła niż dotychczas sądzono

Utrata węchu zapowiedzią śmierci
2 października 2014, 05:47U osób starszych znaczny spadek czułości węchu jest silnym prognostykiem... zgonu w ciągu najbliższych 5 lat. Z najnowszego numeru PLOS ONE dowiadujemy się, że 39% starszych osób, które nie przeszły prostego testu na czułość węchu zmarło w ciągu 5 lat od wykonania testu

Zbadali historyczne tempo wzrostu poziomu oceanów
25 września 2014, 10:27Pod koniec pięciu ostatnich epok lodowych poziom oceanów rósł w tempie nawet 5,5 metra na 100 lat. Tak szybki wzrost poziomu wody był spowodowany roztapiającymi się pokrywami lodowymi. Takie wnioski płyną z badań obejmujących ostatnie 500 000 lat